Kyokushin Karate

A Kyokushin Karatét Sosai Masutatsu Oyama (10.dan) alapította, akinek életútját a bal oldali menüpontban lehet elolvasni.

Egyik legjobb dokumentumfilm a Mesterről:

 

Szimbólumok a Kyokushin karatéban

A KYOKUSHIN szó három szótagból tevődik össze, ezek jelentése a következő:

KanjiKYOKU = legtávolabbi, alapvető, végső.

SHIN = igazság, valóság.

KAI = találkozás, összekapcsolódás.

Így a KYOKUSHIN szó jelentése találkozás a végső igazsággal.

 

 

 

 

 

 

A Kyokushin karate szimbóluma a kanku, amely a kanku dai katában egy égvizsgáló pozíció. Ezt a kéztartást úgy képezzük, hogy a kezünk ujjait összezárjuk, és a mutató és hüvelykujjnál összeérintjük a két kezet. Az ujjak találkozásánál van az összekapcsolódás, a csukló résznél az ero, a két kéz között elnézve pedig a végtelen, az egészet összefogó kör pedig a harmóniát jelképezi.

Kanku

A Kyokushin célja a test és lélek harmóniájának az elérése. A küzdelemben pedig a valós küzdelemre készít fel. Oyama gondolatai szerint valós küzdelemre csak valós körülmények között lehet felkészülni.

Dojo kun

A Dojo Kun az edzőterem esküje. A hét pontjában megtalálható mindaz a karatéhoz szükséges bölcsesség, hozzáállás, erkölcsi érték és alapvető viselkedésforma, ami nélkül nem képzelhető el ez az oktatási rendszer. A karate csak ezen elvek szigorú alkalmazása által lehet erős és egyben igazságos.

Az eskü szövegét Sosai Masutatsu Oyama írta, Eiji Yoshikawa közreműködésével, aki "Musashi" címmel írt híres regényt Miyamoto Musashiról, a japán harci művészetek legnagyobb alakjáról. Japánban gyakran emlegetik Sosai Masutatsu Oyamát úgy, mint a XX. század Miyamoto Musashija."

Dojo Kun magyarul:

 • 1. Fogadjuk: Rendületlenül edzeni fogjuk testünket és lelkünket.
 • 2. Fogadjuk: A Budó igaz útját követjük, így fejlesztjük képességeinket.
 • 3. Fogadjuk: Szilárdan törekedni fogunk önmagunk legyőzésére.
 • 4. Fogadjuk: Megtartjuk az udvariasság szabályait, tiszteljük elöljáróinkat és a rangban fejlebb levőket. Tartózkodunk az erőszaktól.
 • 5. Fogadjuk: Követjük az emberiesség tanítását, soha nem feledjük az alázatosság igaz erényét.
 • 6. Fogadjuk: Tiszteljük a bölcsességet és az erőt, nem keresünk más vágyakat.
 • 7. Fogadjuk: Egész életünkben a karate fegyelmével járjuk a Kyokushin útját.

Sosai jelmondatai

1. A harci művészetek udvariassággal kezdődnek és udvariassággal végződnek, ezért mindig udvariasak.

2. A harci művészetek útja olyan, mintha egy meredek sziklafalra másznánk fel, de erre tettük fel az életünket, pihenő nélkül tegyük azt.

3. A harci művészetekben nagyon fontos, hogy célunk mindig a győzelem legyen, de maga a küzdelem indítóoka sohasem lehet személyes gyűlölet.

4. A pénz becses dolog, de ne ragaszkodjunk hozzá mindenáron.

5. A harci művészetek lényege, hogy magatartásforma, ezért mindig tartsuk meg testi és lelki egyensúlyunkat.

6. A harci művészetek útja ezer nap tanulás után kezdődik és tízezer nap tanulás után éri el a csúcsot.

7. A harci művészetekben a múlt eseményein való szemlélődés a jövőbeli cselekedetek finomításához vezet.

8. A harci művészetek egyetemesek, senki sem lehet annyira önző, hogy a tudásából ne adjon át másoknak.

9. A harci művészetek a harmónia egy pontján kezdődnek és a harmónia körében fejeződnek be, ezért mindig harmonikusak.

10. A tapasztalatszerzés titokzatos dolog.

11. A győzelem első fázisa a pszichikai győzelem kell, hogy legyen.

12. A karate gyakorlóharc és törés nélkül olyan, mint fa gyümölcs nélkül.

13. Ne feledjük el, hogy a harci művészetekben bő termést csak a hit és elmélyülés segítségével arathatunk le.

Kyokushin Karate története évszámokkal

 • 1923
  Masutatsu Oyama a Kyokushin Karate megalapítója július 27-én született Hyung Yee Choi néven Délkelet - Koreában, egy Wa-Ryongri Yong-chi-myonchul Na Do nevű faluban Kinje városa közelében nem messze Gunsantól.
 • 1925 
  Mas. Oyamát szülei nővéréhez küldik Mandzsúriába.
 • 1936 
  Mas. Oyama a koreai Szöulban folytatja tanulmányait. Itt kezdte tanulni a kempot. A második évben elnyerte a shodan fokozatot.
 • 1938 
  Mas. Oyama beíratkozik A Yamanashi repölő iskolába. A karatét japánban népszerűsítő három mester egyikénél, Gichin Funakoshi-nál tanul karatézni.
 • 1940 
  Mas. Oyama beíratkozik a Takushuku egyetemre. Megkapja a második dant.
 • 1945 
  Megalapítja az Eiwa Karate Do kutatóintézetet.
 • 1946 
  Mas. Oyama katedrát kapott a Waseda Egyetem Testnevelési Tanszékén. Meglátogatja Eiji Yoshikawa és Shiro Ozaki híres japán írókat, hogy tanulmányozza a régi szamurájok életét. A Minobu hegyre ment edzeni.
 • 1947 
  Oyama részt vett a háború utáni első országos Japán karateversenyen, (Maruyama Gimnázium, Kyoto). A bajnokságot megnyerte.
 • 1948 
  Mas. Oyama elhatározta, hogy életét a karaténak szenteli. 18 hónapig egymaga edzett a chibai Kiyosumi hegyen, hogy tökéletesítse mozgását és elmélyedjen a karatéban.
 • 1950 
  Chibában egy bika ellen küzdött. Helyiséget kapott egy hentesüzletben, és edzés gyanánt ütéseivel bikákat ölt. Életében összesen 47 bikát ölt meg, ezek közül 4 azonnal kimúlt.
 • 1951 
  A Japánban állomásozó alakulatoknak oktatott karatét a zamai, fuchui, tachikawai, yokosukai, yokotai és tokorozawai táborokban. Jódót kezdett edzeni a Sona Dojoban.
 • 1952 
  A chicagói karate szövetség meghívta az USA-ba. Ott 11 hónapon át 32 bemutatót tartott, különböző államokban tanított, és 7 küzdelemben vett részt, melyeket mind megnyert.
 • 1953 
  Mas. Oyama ismét az USA-ba utazott, ahol Chicagóban egy bikával küzdött meg, és népszerü lett azáltal, hogy leütötte a bika szarvát.
 • 1954 
  Visszatért Japánba, és egy filmhez 3 hónapos edzést tartott Bosóban. Megnyitotta elsó dojóját Mejiróban, Tokyó egy kiégett körzetében. Az oktatók voltak: K. Mizushima,és E. Yasuda.
 • 1955 
  Egy amerikai támogatója meghívja Mas. Oyamát az USA-ba. Eljutott Dél Amerikába és Európába is sok ellenféllel megküzdött. Nagy sikert aratott az USA-ban a whiskysüveg nyakának leütésével. Chicagóban ismét bika ellen küzdött, ám ezért az állatbarátok egyesülete erősen kritizálta.
 • 1956 
  Okiwanán kezdve, bejárta Dél Kelet Ázsiát, sok különféle harcmodort tanulmányozva. Az Oyama dojo a Rikkyo egyetem mögötti egyik kis teremben kapott helyet. Az oktatók: K. Mizushima, E. Yasuda, M. Ishibashi és T. Minamimoto voltak. A dojo volt a Kyokushinkaikan kezdete, azé a karatéé, amely az "1000 napos edzésig kezdő, 10000 napos edzés után bepillantás a karate mélységeibe" elven alapul.
 • 1957 
  Mas. Oyama az USA-ba és Európába utazott. Bikával küzdött Mexikóban és sérülés miatt 6 hónapos kórházi ápolásra szorult. Közben Japánban Yajima és Matsui mesterek oktatók lettek.
 • 1958 
  A "Mi a karate?" című könyv megjelenésekor a japán karate elsőszámú könyvsikere lett. Mas. Oyama New Yorkba utazott és márciusban tért vissza Japánba. Az első tengerentúli szakosztály Hawaiiban létesült Mr. B. Lowe vezetésével. Az FBI meghívta Oyamát tanítani és bemutatót tartani. A Westpoint katonai főiskola meghívta karateoktatónak.
 • 1959 
  Megtartották az első hawaii versenyt, ahol Oyama volt a főbíró. Bemutatót is tartott ezen a versenyen. Az Oyama dojo megtartotta az első nyári edzőtáborát a chibai Ichinomiyában. Mas. Oyama az USA-ban és Európában járt.
 • 1960 
  Mas. Oyama ismét az USA-ban és Európában tett körutat. A második hawaii versenyen 72 egyesület indult 16 országból.
 • 1961 
  Megnyílt a San-Francisco-i dojo. Megrendezték a harmadik hawaii versenyt. A Los Angeles-i dojo megnyitása. Mas. Oyama hetente három alkalommal tanítani kezdett az Oyama dojóban. Az első észak-amerikai nyílt bajnokságot a New York-i Madison Square Garden-ben tartották, Mas. Oyama főbíráskodásával.
 • 1962 
  Mas. Oyama Európába valamint az USA-ba utazott a küzdőstílusok tanulmányozására és bemutatókat tartani. A negyedik hawaii bajnokság. Mas. Oyama visszatért Japánba és az Oyama dojo 20 jelöltnek adta meg a fekete övet. Elkezdődött a külföldi tanítványok áramlása.
 • 1963 
  Mas. Oyama Európába, Amerikába és Dél-Afrikába utazott. Tokióban elkezdődött annak az épületnek az építése, amely később az Ikebukuro kerületben a Kyokushinkaikan Honbu lett. Az USA Hartford Cityben tartotta második nyílt bajnokságát.
 • 1964 
  Muai Thai, Malájföldi Boksz, kihívást intézett a japán karatéhoz, de azok azt nem fogadták el. Az Oyama dojo erre 3 növendékét átküldte Thaiföldre. A csapat 3 mérkőzésből kettőt megnyert és visszaállította a japán karate hírnevét, sőt még növelte is ezt. E. Sato (Japán volt miniszterelnöke), aki Nóbel-díjat kapott, lett a Kyokushinkaikan elnöke (Kaicho), Mas. Oyama lett az igazgató (Kancho). Hivatalosan megnyitották a tokioi Honbut. Megalapították a Nemzetközi Karate Szervezetet. A Georgiai Állami Egyetem Meghívta Oyamát egyhónapos oktató és bemutató útra.
 • 1965 
  Első alkalommal volt téli edzés a Mitsumune hegyen. Megjelent az "Ez a karate" című könyv. Az angol Steve Arneil teljesítette a 100 ellenfeles kumitét, elsőként a Kyokushinban. Mas. Oyama New Yorkba utazott, hogy létrehozzon egy egyesületet.
 • 1966 
  K. Kurosakit Európába küldték tanítani. Elkészült a "Dinamikus karate" című japán könyv, beindult a "Modern karate" című japán magazin. Sigeru Oyamát és más mestereket az USA-ba küldtek oktatni. Megalakult az Amerikai Nemzetközi Katrate Szövetség. Megalakult a Dél-Amerika-i szövetség is. Sean Connery, a híres 007-es ügynök Japánba utazott tanulni. Sigeru Oyama sikeresen teljasítette a 100 ellenfeles kumitét.
 • 1967 
  K. Katót Ausztráliába küldték tanítani. Megjelent a "Karate alapismeretek" című könyv. A holland Leok Hollander és az új-zélandi John Jervis teljesítették a 100 ellenfeles kumitét.
 • 1968 
  Sigeru Oyamát Braziliába küldték tanítani. Napvilágot látott a "Karate világkörüli útja" című könyv. Mas. Oyama hosszú tengerentúli utazásai során ellátogatott Hawaira, USA-ba, Angliába, Európába és Jordániába. Megalakult az Európai NKSZ. Az európai szakosztályvezetők értekezletét Amsterdamban tartották meg. Megalakult a közelkeleti NKSZ. Oyama magánórákat ad őfelségének Jordánia királyának. Megalakult a Csendes-óceáni NKSZ.
 • 1969 
  Megjelentek a "Karate fiúknak", a "Tömegek karatéja", és a "Fiatalok karate önvédelme" japán kiadásai. Megalakult a Dél-afrikai NKSZ. Y.Matsushima Délkelet-Ázsiába ment oktatni. Megtartották az 1. Japán országos nyílt bajnokságot Tokióban, amely vonzotta a malájföldi bokszolókat, judósokat, a többi stílus képviselőit és a nagyközönséget. 48 versenyző volt.
 • 1970 
  Megjelent Japánban a "Karate edzés" és a "Karate haladóknak" című könyv. Mas. Oyama jelenlétében tartották meg az európai szakosztályvezetők értekezletét Londonban. Az első USA szakosztályvezetők értekezletét Los Angelesban tartották, ezen ugyancsak jelen volt Mas. Oyama. Megrendezték Tokióban a 2. Országos nyílt karatebajnikságot.
 • 1971 
  Megjelent Japánban a "Hogyan kezdjünk karatézni?" című könyv. Megalakult az USA központi egyesülete, Manhattan, New york. Oyama Mr. Lindzey New York-i polgármester társaságában részt vett a megnyitón. Megválasztották a körzeti vezetőket. N. Kishit az USA-ba küldik tanítani. Megtartották Japánban a 3. országos nyílt karatebajnokságot S. Kanamurát az USA-ba küldték tanítani.
 • 1972 
  Megjelent Japánban a "Küzdőszellem" c. könyv. S Isobe Braziliába ment tanítani. Megnyílt a Mas. Oyama levelező tagozat. A Nippon Karate-Do Renme csapat vesztett a párizsi no-contact világbajnokságon. Oyamát ez nagyon megviselte és hosszú beszédben tartott értékelést, nyílvánított véleményt. Y. Oyama az USA-ba ment tanítani. Megrendezték a 4. Japán országos nyílt karatebajnokságot Tokióban. Megjelenik a "Kenka Karate" c. könyc. A brit Howard Collins teljesítette a 100. Ellenfeles kumitét és II. helyezést szerzett a 4. Országos karatebajnokságon.
 • 1973 
  Mas. Oyama sok egyesületnél tett látogatást világkörüli útja során, a két év múlva sorrakerülő világbajnokság előkészítése céljából. Myuki Miura teljesítette a 100 ellenfeles kumitét. Megjelent japánban a "Karate és az életem" c. könyv. Megtartották az 5. Országos nyílt karatebajnokságot Tokióban.
 • 1974 
  Mas. Oyama bemutatót tartott az iráni Sharam hercegnek, és tiszteletbeli 2. Dannal ajándékozta meg őt. Mas. Oyamának az összes egyesület a 9. Dant adományozta. Megtartották a 6. Japán országos nyílt karatebajnokságot.
 • 1975 
  Oyama Részt vett Hawaiiban a szakosztályi vezetők összejövetelén, amelyet a közelgő világbajnokságra való előkészület jegyében tartottak. M. Yamada Braziliába ment oktatni. 36 országból 128 versenyző részvételével megrendezték az 1. Nyílt kyokushin világbajnokságot Tokióban. Helyezettek: I. Katsuaki Sato II. Hatsuyo Royama III. Joko Ninomiya. Megjelent a "Karate Gorin-no-sho" c. könyv.
 • 1976 
  Megjelent Japánban a "Karate a világ országaiban" c. könyv. Kibocsátották az első világbajnokságról szóló filmet, "A legerősebb karate" címmel. Mas. Oyama az USA-ba utazott.Napvilágot látott a "Kyokushin útja" c. könyv. Megrendezték a 8. Japán országos nyílt karatebajnokságot. Megjelent "A legerősebb karate" című film folytatása.
 • 1977 
  Oyama megjelent Austrália nyílt karatebajnokságán. M. Mizukoshi Braziliába ment oktatni. Megrendezték Hawaii válogatott mérkőzését a japán kyokushin ellen. 6 mérkőzést japán nyert 2 pedig döntetlen lett. T. Nakamura Angliába ment tanítani. Sor került Japánban a szakági képviselők 2. Hathónapos speciális edzésére. Megrendezték a dél-afrikai bajnokságot. Oyama jelenlétében magtartották az 1. Angol K.O. bajnokságot Londonban. A nyári edzőtábor helye Shizuoka volt. A 2. Nyílt bajnokság Braziliában, amelyen Oyama is jelen volt. Japánban megjelent a "Hol a hatáér" c. könyv. Angliában kiadták a negyedévenként megjelenő"Kyokushin Karate" magazin első számát. Japánban kiadták a havonta megjelenő "Erő karate" magazint. Megtartották a 9. Országos nyílt karatebajnokságot.
 • 1978 
  Elkezdődött az "Isteni kéz" című karikatúra sorozat. Mas. Oyama Hong Kongba látogat. Megtartották a 2. Ausztrál bajnokságot. a hawaii válogatott versenyt is, amelyet Japán nyert. Megrendezték a 2. Angol K.O. bajnokságot, és a 2. Dél-afrikai versenyt. Mas. Oyama nagy és fontos beszédet tartott Nara, régi fővárosban. Megtartották a süketek és némák 1. Bajnokságát. T. Azuna T. Sato részt vett az európai nyári edzőtáborban. Az első európa-bajnokság Londonban volt. Megtartották Japánban a 10. Országos nyílt karatebajnokságot. Keiji Sanpei és K. Kawabata, megtekintették a nyílt maláj bajnokságot, majd Malájföldön és Szingapurban karatét oktattak.
 • 1979 
  Szerte a világon versenyek kezdődtek, hogy kiválasszák az ez évben rendezendő 2. Nyílt karate világbajnokságon résztvevő csapatokat. Megrendezték a 3. Angol bajnokságot és Japánban a 11. Országos nyílt karatebajnokságot. Oyama Amerikába utazott. Sok külföldi karatéka érkezett a Tokiói Honbuba. Nagy bemutatót tartottak a tokiói szovjet követségen, amelyet Oyama maga vezetett. Az ideiglenes Japán válogatott az USA-ba ment edzésre. A 2. Világbajnokságot a Nippon Budokan sportcsarnokban rendezték meg. 50 ország képviseltette magát, 32000 néző követte figyelemmel a háromnapos eseménysorozatot. I. Makoto Nakamura II. Keiji Sanpei III. Willie Williams.
 • 1980 
  "Az utolsó legerősebb karate" címmel a 2. Világbajnokságról szóló könyv jelent meg. Az igazgató tanács ülése Williams kontra Inoki profi küzdelmét tekintve úgy döntött, hogy meghatározatlan időre felfüggeszti Shigeru Oyamát és tanítványát W. Williamst. Mas. Oyama Amerikába és Kanadába látogatott. Izraelben megrendezték a 6. Kyokushin karateversenyt, és lezajlott az ausztráliai nyílt versenyis. Megrendezték Japánban a 12. Országos nyílt karatebajnokságot.
 • 1981 
  A 3. Danos Kawabata Ausztráliába ment oktatni. Megnyílt a Hyogo Kogashima dojo. Megrendezték a chilei. Dél-afrikai, a2. Chibai, az első délkelet-ázsiai, és az első észak-shinetsu, a dél-amerikai, a 8. Hokkaido, és a 13. Japán nyílt karatebajnokságot. Feiszal, Szaud-arábiai herceg a Honbuba érkezett, ahol találkozott Mas. Oyamával magánbeszélgetés céljából. Nepál hercege, Dhirendra Bir Bikram Shakk látogatást tett Japánban, és találkozott Mas. Oyamával, aki tiszteletére bemutatót tartott
 • 1982 
  A hong-kongi közöznség felkéréséreMizuguchi és Oga bemutató mérkőzést tartott Shihan goda vezetésével. Bemutatót tartottak Szingapurban a hadsereg részére. Mas. Oyama és a Honbu tanácsadója, Yanagawa részt vett Észak amerika legnagyobb dojójának megnyitásán. Az őszi ifjúsági fesztiválon Kyokushin tanulók nagy bemutattót tartottak. Megrendezték a 14. Japán országos bajnokságot.
 • 1983 
  "Különös péntek" címmel a japán televízió műsort közvetített Oyamáról és a Honburól. 3000 ember vett részt azon a partin, amelyen megünnepelték a 20 éve fennálló Kyokushinkaikant. Megrendezték az első IBUSZ-Oyama kupát Budapesten, melyen Oyama is megjelent. Versenyek kerültek megrendezésre, hogy kiválasszák a csapatokat a 3. Nyílt világbajnokságra. Ősszel megrendezték a 15. Japán bajnokságot.
 • 1984 
  Január 20-21-22-én rendezték meg Tokióban a Budokán sportcsarnokban a 3. Nyílt világbajnokságot 25000 néző előtt. 50 ország 200 versenyzője képviseltette magát. I. Makoto Nakamura II. Keiji Sanpei III. Akyoshi Matsui. A vezetői találkozón Mas. Oyama bejelentette, hogy meg kívánja alapítani a kanadai és a kelet-európai Kyokushin szervezeteket.
 • 1985 
  Áprilisban megrendezték a 2. IBUSZ- Oyama kupát Budapesten, amelyre ismét ellátogatott Mas. Oyama. Májusban elhunyt Matsuhei Mori, Nemzetközi Karate Szervezet elnöke. A jövőben az elnöki posztot Masutatsu Oyama tölti be (Sosai). Decemberben megrendezték a 3. Európa-bajnokságot Spanyolországban, melyen a Sosai is megjelent.
 • 1986 
  Dolph Lundgren, volt kyokushin versenyző, meglátogatta a Sosit, és tréningezett a Honbun. Májusban Akyoshi Matsui teljesítette a 100 ellenfeles kumitét. Svéájcban megrendezték az első női clicker európa-bajnokságot. Novemberben megrendezték a 3. IBUSZ-Oyama kupát melyen személyese megjelent a Sosai.
 • 1987 
  A brazil Adimir da Costa teljesítettea 100 ellenfeles kumitét. Májusba megrendezték lLengyelországban a 4. Európa-bajnokságot. Novembr 6-8-ig Tokióban, a Budokán sportcsarnokban 32000 néző előtt rendezték meg a 4. nyílt világbajnokságot, melyen 60 ország 207 versenyzője vett részt. I. Akyoshi Matsui II. Andy Hug III. Akira Masuda IV. Michael Thomson. Az európai szervezet elnöke Shihan Loek Hollander elfoglaltsága miatt funkcióját átadta helyettesének Shihan Steve Arneilnek.
 • 1988 
  Áprilisban NSZK-ban megrendezték a 2. Női clicker és az első férfi kata európa-bajnokságot Júniusban megrendezték a IV. IBUSZ-Oyam kupát.
 • 1989 
  Budapesten rendezték meg az Európa-bajnokságot.
 • 1990 
  Nendelben rendezik meg az idei Európa-bajnokságot.
 • 1991 
  Megrendezésre kerül november 2-3-4-én a 5. Nyílt világbajnokság Tokióban. I. Kenji Midori II. Akira Masuda III. Hiroki Kurosawa. Zaragozában rendezik meg a következő Európa-bajnokságot.
 • 1992 
  Szolnokon rendezik meg a Női clicker és férfi kata Európa.bajnokságot.
 • 1993 
  Várnában rendezik meg az ezévi Európa-bajnoksátgot.
 • 1994 
  Április 26.-án elhunyt Sosai Masutatssu Oyama a Kyokushin Karate megalapítója. 
 • A világszervezet vezetője Akyoshi Matsui lesz. Megrendezték az Európabajnokságot Lillben.
 • 1995 
  Több vezető megkérdőjelezte Matsui hatalmának jogosultságát, és elutasította az újonnan kijelölt vezetőt. Megalakult egy másik szervezet melynek vezetője Yukio Nishida. Sajnos ez a szakadás elindított egy folyamtot amely az egész világon bekövetkezett. Megjelenik Shihan Howard Collins "Absolut Karate"c. könyve. Az Európa.bajnokságot Bukaresten rendezik meg.
 • 1996 
  Akyoshi Matsuit kötelezte a bíróság, hogy hagyja el a Honbu épületét. Megrendezik a 6. Kyokushin Világbajnokságot Yokohamában. I. Norichika Tsukamoto II. Kunihiro Suzuki III. Ko Tanigawa. Megrendezésre kerül a Litvániai Kaunasban az Európa-bajnokság.
 • 1997 
  25 éves a Magyar Kyokushin. A nemzetközi táborban könyv jelenik meg erre az alkalomra"25 év a Kyokushin útján" címmel Megrendezésre kerül az első világkupa, melyre a világ régiójának legjobbjai kapnak meghívást. A versenyt Chibában rendezik meg. Az Európabajnokságnak Németországban Berlin ad otthont.
 • 1998 
  Romániában, Nagyváradon rendezik meg a soronkövetkező Európa-bajnokságot.
 • 1999
  A 7. világbajnokságot rendezik meg ebben az évben december 4-5-én Tokióban. I. Toru Okamoto II. Muzaffer Bacak III. Niiho Satoshi. A világszervezet elnöki posztjáról lemondott Shihan Yukio Nishida. Az elnöki posztot Shihan Keiji Sanpei töltötte be. Az Európabajnokságot Koppenhágában rendezik meg.
 • 2000 
  Az Európa-bajnokságnak ismét Litvánia adott otthont. Keiji Sampei-it leváltották és Sichione lett a világszervezet elnöke.
 • 2001 
  A világszervezet elnöke Kenji Midori. Budapesten rendezik meg a 2. Világkupát. Az idei Európa-bajnokságot Spanyolország rendezi meg.
 • 2002 
  Budapesten rendezik meg a soronkövetkező Európa bajnokságot. A magyar Kyokushin 30. Évfordulóját ünnepli.
 • 2003
  Az európabajnokságot ismét Litvánia rendezi meg junior és felnőtt korcsoportban. A magyarok remekül szerepeltek.
We use cookies
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk ezen az oldalon és a felhasználói élményen (nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi -e a cookie -kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.