2023.06.23-25. - Utánpótlás Európa-bajnokság, Debrecen

2023.06.23. eb

2023.06.23. eb
Nagy motivációval és izgalommal vártuk az idei évi korosztályos Európa-bajnokságot. Egyrészt azért, mert kivételesen Magyarország adott otthont a kontinensviadalnak, melyre legutóbb 2018-ban volt példa. Másrészt pedig az eddigi legnagyobb létszámmal, 8 fővel vehettünk részt a versenyen.

Péntek délelőtt érkeztünk Hajdúszoboszlóra, a regisztráció helyszínére, ahol mérlegelés és orvosi vizsgálatot követően megebédeltünk. Visszasétáltunk a hotelbe, majd a magyar csapattal közös fotózáson vettünk részt. A hivatalos programok után Debrecenbe, a verseny helyszínére utaztunk, hogy elfoglaljuk a szállást. Rövid átmozgató edzés után vacsorával zártuk a napot. Másnap minden korosztály számára a formagyakorlatokkal kezdődött a verseny, ahol csapatunkból Hua Ngoc Lan Nhi (U18) és Bűdy Sándor (U16) volt érdekelt.

Sensei Kiskó Pálma beszámolója a formagyakorlat versenyzőkről:

"Az idei év kihívásokkal indult formagyakorlat versenyzőink számára. A középiskolai felvételi vizsgák akadályai, korcsoportváltással járó új kata-k vártak rájuk. A küzdelemtől eltérően, az ifjúsági és junior korosztályos kata versenyzők számára az övfokozatúkat jelentősen meghaladó technikákból álló barna és fekete öves formagyakorlatokat kell magas szinten elsajátítaniuk. Szásó ifjúsági férfi, Niki pedig junior női korosztályban szerezte meg az Európa-bajnokságon történő induláshoz szükséges kvalifikációt. Szásónak hét, Nikinek öt kata adta fel a leckét. Edzésenként minden formagyakorlatot többször eljártak, egyet-egyet bunkai szintre bontottunk, a videóelemzések mellett még a kinesio tape felhasználási körét is sikerült torradalmasítanunk a felkészülések során.
Sikeres felkészülést követően jó hangulatban várták a pástra lépést szombaton, az Európa-bajnokság első napján.
Szásó először lépett tatamira Európa-bajnoságon, de azonban céltudatos, fókuszált nyugalommal hangolódott formagyakorlataira. Sárga övesként méltó versenytársa volt a zöld öves Romániából érkezett karatékának. Ellenfele robbanékonyabban mutatta be a Pinan sono go kata-t, így az első fordulóban az egyhangú bírói döntés alapján Szásó számára befejeződött a verseny. Azonban bírói dicséretben részesült pontos technikái miatt.
Nikinek ez volt a 2. alkalom, hogy Európa-bajnokságra sikerült kvalifikálnia magát. Sajnos részleges térdszalagszakadása miatt a tavalyi év kevesebb karate edzést engedett meg, ellenben a gyógytorna sem hozta el a várt eredményt. December utolsó hetében belevágtunk a sportrehabilitációba. A hatékony rehabilitációs tervnek köszönhetően a februári Magyar Bajnokságon már részt tudott venni. Amíg ezen a versenyen még minimális egyensúlyvesztés mellett sikerült bemutatnia a Tsuki no kata-t, addig a Diákolimpián és az Európa-bajnokságon stabil és pontos kata-kat láthattunk már tőle. Barna öves dán ellenfele által bemutatott Yantsu kata-t robbanékonyabbnak találták a verseny bírái, azonban Niki dinamikus formagyakorlata az elmúlt másfél év küzdelmének és kitartásának méltó megkoronázása volt."

Megkérdeztük Nikit, hogyan látta a versenyt:

  • Szerintem idén ez volt az egyik legjobb formagyakorlatod, amit láttam tőled versenyen. Viszont korábban már láttam ennél jobbat. Például amikor ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmet szerezték. Te hogy látod ezt?

"Úgy érzem, hogy a formagyakorlataim pontosságban sokat fejlődtek, viszont igen, hiányzott az a szintű robbanékonyság és fókuszáltság, mint amit az ifijúsági Európa-bajnokságon mutattam."

  • Mi most a következő karatés célod?

"A legközelebbi most a barnaöves vizsga. Így a következő hetekben erre fogok készülni, szeretnék jó eredménnyel átmenni. Valamint most az Európa-bajnokságon kaptam visszajelzést, hogy a formagyakorlataimban mit kéne fejleszteni, így mindenképpen ezen szeretnék dolgozni. Illetve mostanában elhanyagoltam a küzdelmet, szóval a következő hónapokban célom, hogy ebben is tegyek előrelépést."

A megnyitó után következtek az ifjúsági (U16) küzdelmek, ahol Lukács Kamilla -55 kg-ban képviselt minket. Kami az utóbbi években csapatunk legeredményesebb formagyakorlat versenyzője volt, ám most korcsoportot váltva nem érdemtelenül szerzett kvótát küzdelemben az Eb-re. Sokat erősödött az elmúlt időszakban, illetve változatosabb küzdelmeket tud bemutatni. A versenyt román ellenfél ellen kezdte, aki rögtön nagy iramot diktált, de versenyzőnk igyekezett tartani a ritmust. Sajnos egy fejrúgással sikerült előnybe kerülnie az ellenfélnek, de nem sokkal később Kami egyenlíteni tudott. A küzdelem nagyon kiélezett volt, a román versenyző egy hajszállal több technikát hajtott végre, de 1-1 állásnál bíztunk a döntetlenben és a hosszabbításban. A bírók sajnos nem így látták, a román lányt hozták ki győztesnek az első küzdőidő végén. Versenyzőnk ezzel értékes tapasztalatot szerzett nemzetközi mezőnyben, ha folytatja a megkezdett munkát, szép eredményeket érhet el az európai színtéren is. Kamillát is megkérdeztük, milyennek látta küzdelmét:

  • A mérkőzésed nagyon szorosan alakult, 1,5 perc után 1-1 pontod volt fejrúgásból neked is és az ellenfélnek is. A román lány egy hajszállal többet dolgozott, én bíztam a döntetlenben és a hosszabbításban, ám a bírók másként látták. Te hogy láttad belülről ezt a küzdelmet?

"Éreztem hogy jól dominál a román lány és jó területfoglalással dolgozik, de belülről úgy éreztem hogy sikerült felvennem vele a ritmust. A végén kaptam egy chuit, ami után gondoltam hogy biztos lesz aki őt hozza ki, de bíztam hogy a bírok nagy része döntetlent ad és tovább folytatódhat a küzdelem. Sajnálom hogy végül így alakult."

  • Utólag visszagondolva, mit csinálnál másképp a győzelem érdekében? Szerintem a felkészülés alatt nagyon sokat fejlődtél, ami biztosan megtérül. Mi a következő karatés célod?

"Nem tudom így megmondani, hogy mit csinálnék másképp, nyilván utólag könnyű mondani, hogy de jó lett volna például egy kicsit jobb területfoglalás, de amikor benne voltam ennyit tudtam kihozni belőle, szerintem fölösleges azon rágódni, hogy mi lett volna ha.. Nem tudom még pontosan, hogy milyen versenyekre megyünk a következő fél évben, de van pár hazai verseny, ahol minden évben ott vagyunk és ezeket mindenféleképpen szép küzdelmekkel meg szeretném nyerni."

Ezzel számunkra véget értek az első nap küzdelmei. A szállásra visszatérve átmozgató edzést végeztek U18 és U20 küzdőink, majd vacsora és pihenés következett.

Másnap csapatunkból Bánky Liliána kezdte a küzdelmeket junior -55 kg-ban. Bár Lilinek nem sikerült kvalifikációt szereznie a nagyon erős magyar -50 kg-ban (az egyik induló ezüst-, a másik bronzérmes lett az Eb-n), de az elmúlt évben mutatott hatalmas fejlődés miatt lehetőséget kapott, hogy -55 kg-ban képviselje Magyarországot. Bár még csak 1,5 éve lépett a versenyzés útjára, tanítványunk minden versenyen felvette a versenyt a nála sokkal rutinosabbakkal. Idén az Európa-bajnokság lehetősége plusz motivációt adott, Lili technikailag és erőben is sokat fejlődött, rövid idő alatt versenyzői csapatunk oszlopos tagjává vált. Az Európa-bajnokságot grúz ellenféllel kezdte, aki nagy erővel és nagy darabszámmal kezdte a küzdelmet. Sajnos egy ágyékrúgást követően versenyzőnk több másodpercig nem tudta folytatni a küzdelmet, majd a bírók rövid értekezés után szabályosnak ítélték találatot, a vezetőbíró ippont hirdetett, a küzdelemnek vége lett. Az eset azért is sajnálatos, mert ezen a versenyen újításként a vezetőbíróknak lehetőségük volt a kérdéses eseteknél megnézni a videót és az alapján döntést hozni.

Másodikként Gergely Henrietta lépett tatamira U20 +65 kg-ban. Heni spanyol lány ellen kezdte a versenyt, aki a rájuk jellemző módon nagy irammal kezdett, de versenyzőnk erős technikáival és veszélyes fejrúgásaival fölénybe került, a küzdőidő végén őt látták jobbnak a bírók. (hosszabbítás?) Az elődöntőben egy litván lány következett, akivel végig szorosan alakult a küzdelem, egyik versenyző sem tudott felülkerekedni. Végül az összes hosszabbítás végigment, majd a bírók egy hajszállal az ellenfelet látták jobbnak. Heni az utánpótlás korosztályokban ügyes fejrúgásaival hamar előnybe került, a felnőttek között még meg kell találnia, hogy mivel tud a leghatékonyabb lenni. Versenyzőnk bronzéremmel zárta az Európa-bajnokságot.

A megnyitó után Gulicska Bence következett U18 -75 kg-ban román ellenféllel. Bence jól kezdte a küzdelmet, erős combtámadásokkal gyengítette az ellenfelet, ám a küzdőidő végére össze tudta szedni magát. Egy bíró versenyzőnket látta jobbnak, a többiek döntetlent ítéltek, így hosszabbítás következett. Itt Bence ismét fölényt mutatott, de határozott technikáit nem tudta pontra váltani, a hajrát az ellenfél jobban bírta. Újabb hosszabbítás következett, ahol szintén szorosan alakult a küzdelem, a román versenyző nagy elszántsággal hajrázott, így a bírók jogosan emelték fel az ő zászlóját a végén. Bence többször is megnyerhette volna a küzdelmet, a comb- és gyomortámadásokat is nehezen viselte az ellenfél, illetve többször lett volna lehetőség kiterelni a küzdőtérről, ha versenyzőnk kicsit nagyobb nyomást gyakorol rá. Sajnos a hazai versenyeken Bencének kevés lehetősége van szoros, több hosszabbításos küzdelmeket vívni.

Zsin Zsombor folytatta csapatunkból a küzdelmeket U18 +80 kg-ban román ellenféllel szemben. Sajnos ellenfele rögtön egy erős fejrúgással kezdte a küzdelmet, amitől versenyzőnk a földre került. Ápolás után az orvos engedte tovább küzdeni, a bírók megintették a román versenyzőt. Heves és pontatlan küzdelem alakult ki, ahol később Zsombort is megintették a bírók. A nagy iramú küzdelemben versenyzőnk kevésbé figyelt a fej védésére, ellenfele fejrúgással pontot tudott szerezni. Versenyzőnk sajnos ettől is földre került, valószínűleg az első, erős fejrúgás után ez már sok volt neki. Rövid videózás után a bírók szabályosnak ítélték a találatot. A hátralévő időben Zsombor erős gyomor támadásokkal igyekezett egyenlíteni, de wazarit már nem tudott elérni, így az ellenfél jutott tovább.

Utolsóként Kátay Bulcsú lépett tatamira U18 -80 kg-ban, akinek ez volt az első Európa-bajnoksága. Bulcsú a februári országos bajnokságon szerezte meg a kvalifikációt, ahol magabiztos versenyzéssel a tavalyi Európa-bajnokot is legyőzte. Most egy ukrán versenyzővel kezdett, aki nagyon nagy iramot diktált. Versenyzőnk sajnos nem tudta felvenni a ritmust, ellenfele végig uralta a küzdelmet, így jogosan jutott tovább. Bulcsúban sokkal több van, mint amit most a tatamin mutatott, de ezt kellő rutin hiányában most nem láthattuk tőle.

Idén rekord létszámmal vettünk részt a kontinensviadalon, ám az eredmény elmaradt az előzetesen várttól. Talán a hazai helyszín nyomása és a nemzetközi rutin hiánya volt az oka, mindenesetre levonjuk a következtetéseket a felkészülésről és azok alapján folytatjuk az edzéseket.

Köszönjük, hogy sokan a helyszínen és otthonról is szurkoltatok!

Nagy Nóra Bíborka

Fotó: Szutor Csaba

Fotók: <<Ide kattints>>

We use cookies
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk ezen az oldalon és a felhasználói élményen (nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi -e a cookie -kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.